Kako zagotoviti gotovost

 Analiza semena je pomembno diagnostično orodje pri raziskavi moške plodnosti. Poteka v skladu s smernicami SZO s poudarkom na koncentraciji, gibljivosti in obliki semenčic.

Analiza semena

Pri analizi semena ejakulat pregledajo pod mikroskopom, da bi raziskali plodnost moškega. Izraz analiza semena vključuje vse teste, ki jih opravijo med pregledom sperme. Vzorec sperme odvzamejo z masturbacijo, če je le mogoče v sterilnih pogojih na mestu pregleda, zato da je seme lahko hitro obdelano in analizirano.

V laboratoriju pregledajo ejakulat pod mikroskopom. Da bi potrdili, da gre za slabo kakovost semena, je potrebno pregledati vse faktorje, vključno s številom, gibljivostjo in kakovostjo semenčic. Nizko število semenčic v ejakulatu ne pomeni nujno sterilnosti, vendar pa lahko traja dalj časa, da je jajčece uspešno oplojeno. Slaba gibljivost in morfologija pa imata lahko negativne posledice za naravno razmnoževanje.

SZO definicija analize semena (primerjava 1998/2010)

Kriteriji SZO za normalno kakovost semena:

WHO-table_ENG-1024x724

  • Ejakulat vsaj 1,5 ml mora vsebovati več kot 15 milijonov semenčic na mililiter semena. Vsaj 32 % mora plavati v smeri in vsaj 4 % mora imeti normalno obliko. Če je zadoščeno tem kriterijem, je moški obravnavan kot ploden.
  • Poleg tega ejakulat ne sme vsebovati več kot milijon belih krvnih celic in mikroorganizmov na mililiter ejakulata. Za zagotovitev dobrega rezultata je potrebno ejakulat analizirati dva-krat.
  • Intervencija je potrebna, če je rezultat analize semena nenormalen oziroma kaže enega ali več odklonov.
  • Koncentracija sperme: Trenutni standardi SZO definirajo, da mora biti vsaj 15 milijonov spermijev v mililitru.
  • Volumen ejakulata mora biti vsaj 1,5 mililitra.