ursachen-med

Medicinski vzroki neplodnosti

Obolenja mod

Bolezni mod in obmodka, kot so vnetje, varikokela ali torzija mod prizadanejo v glavnem mlajše moške. So resna obolenja, ker lahko vplivajo na plodnost z zakasnjeno možnostjo zdravljenja.

Hormonske motnje

Hormoni, še posebej FSH, nadzirajo tvorbo semenčic v modih. Pri zmanjšani tvorbi ali učinku FSH se priporoča zdravljenje s hormoni.

Varikozne vene v modih (varikokela)

Varikokela so varikozne vene v modih in semenskem povesmu. Za njo trpi približno 15 % moških. Nezdravljena varikokela je pogosto vzrok za moško neplodnost, saj zastoj krvi v modniku vodi do povišane temperature za 0,5-1° C, kar ima neželen učinek na tvorbo semenčic. Pri 25-40 % neplodnih moških je vzrok varikokela.

Protitelesa proti semenčicam

Ker se semenčice ne tvorijo do pubertete, jih telo lahko prepozna kot tujek in tvori protitelesa proti njim. Ta lahko zmanjšajo zmožnost zanositve.

Motnje v semenovodu

Do končnega zorenja semenčic prihaja v obmodku. Obmodek je dva do štiri metre dolg sistem kanalčkov, skozi katere se transportirajo semenčice. Do zastoja lahko privedejo tudi blage oblike infekcij. Zaradi motenj transporta se semenčice ne morejo mešati s semensko tekočino. V ejakulatu ni dovolj ali pa so nenormalne semenčice.