kinderwunsch-1

Možnosti terapije

Hormonsko zdravljenje

Kjer je neplodnost posledica hormonskega neravnovesja pri ženski, je hormonska terapija navadno prvi korak pri zdravljenju. Na voljo so številna zdravila, ki uravnavajo nepravilne cikluse in sprožajo ovulacijo.


Kjer moški ni sposoben zaploditi otroka, bo v nekaterih primerih zdravnik ravno tako predpisal zdravila. Ta lahko vplivajo na kakovost semenčic ali na hormonalno ravnovesje.

Umetna inseminacija (ali intrauterina inseminacija, IUI)

Pri inseminaciji zdravnik uporablja kateter, s katerim vstavi sprane in zgoščene semenčice v maternico, vagino, vrat ali jajcevode. Inseminacija se uporablja, kjer je kakovost semena zmerna ali kjer je vrat maternice poškodovan zaradi infekcije ali vnetja in brazgotina na tkivu vratu otežuje semenčicam vstop v maternico. Včasih je pred osemenitvijo potrebno uporabiti hormone za stimulacijo jajčnikov.

Umetna oploditev (IVF)

Louise Brown je bila leta 1978 rojena kot prvi dojenček, ki je bil zaplojen z IVF (in vitro fertilizacija). Pri IVF je jajčece oplojeno zunaj telesa. IVF navadno uporabimo, ko jajčece ne more priti do maternice zaradi neprehodnih jajcevodov kot posledica vnetja. IVF lahko pomaga pri zanositvi, če ima ženska maternične fibroide (miome) ali je razvila protitelesa proti semenčicam. Pomaga tudi pri nezadostni kakovosti semena ali kjer zdravnik ne najde razloga za neplodnost.

Intracitoplazmatsko injiciranje semenčic (ICSI)

Z intracitoplazmatskim injiciranjem semenčic (ICSI), zdravnik injicira semenčico neposredno v jajčece. ICSI se uporablja, kjer semenčice niso sposobne oploditve jajčeca tako v ženskem organizmu kot v epruveti in kjer ženska ni zmožna zanositi kljub IVF.

In-vitro zorenje (IVM)

In-vitro zorenje (IVM) je nova tehnika, ki je na voljo le v nekaterih centrih za reprodukcijo. Pri tem postopku zdravnik iz jajčnika odvzame nezrela jajčeca. Jajčeca zorijo v epruveti pod vplivom hormonov. Nadaljevanje postopka je tako kot pri IVF ali ICSI.

Kirurški odvzem semenčic

Odvzem semenčic iz obmodka (mikrokirurška epididimalna aspiracija semenčic, MESA) je lahko v pomoč, ko so semenovodi neprehodni in jih ni mogoče kirurško narediti prehodne ali pa ko so semenčice v vzorcu semena negibne (se ne morejo gibati). Uporabi se lahko tudi, ko ni mogoča ejakulacija, npr. pri paraplegikih ali po operaciji pri raku. Kjer MESA ni mogoče opraviti, nekateri zdravniki priporočajo TESE (testikularna ekstrakcija semenčic). Pri tej zdravnik odvzame semenčice iz mod. MESA in TESE se vedno izvajajo v kombinaciji z ICSI.

Operacije

Operacija lahko pomaga pri zanositvi, če so jajcevodi neprehodni ali zanositev preprečuje endometrioza. Kadar pri operaciji kile pride do zamašitve semenovodov, jih kirurugi včasih lahko kirurško zopet naredijo prehodne.