comparative-study-0164

Odprta primerjalna študija 2010

“Izboljšava kakovosti semenčic po dodajanju mikrohranil”

Zasnova raziskave

Raziskava je bila opravljena na Centru za neplodnost na Dunajski mednarodni kliniki med januarjem 2006 in oktobrom 2010 pod vodstvom dr. Martina Imhofa. Skupino 132 moških z zmanjšano plodnostjo (tretirana skupina) so povabili k jemanju 2 kapsul učinkovine (PROfertil®) dnevno v obdobju 3 mesecev med prvim in naslednjim spermiogramom. Vsaka kapsula je vsebovala L-karnitin, L-arginin, cink, vitamin E, glutation, folno kislino, selen in koencim Q10. Kontrolna skupina je bila sestavljena iz moških z zmanjšano plodnostjo, ki niso prejemali učinkovine (n = 73). Merilna metoda je bil standardiziran spermiogram, ki so ga izvedli pred pričetkom in po treh mesecih jemanja. Vključitveni kriteriji so bili starost  >18 in < 65 let, neplodnost eno leto in vsaj 2 nenormalna spermiograma pred študijo. Izključitveni dejavniki so bili varikozne vene, infekcije, aspermija ali hormonske motnje.

 

Grafiken_controlled-study

Rezultati raziskave:

Izboljšanje kakovosti sperme pri moških z zmanjšano plodnostjo kot posledica ustrezne kombinacije mikrohranil 23,24

Vsi merjeni parametri spermiograma so se po treh mesecih jemanja učinkovine močno izboljšali. Gostota sperme, povprečni volumen ejakulata, gibljivost spermijev (gibljivost v smeri in celokupna gibljivost) in normalna morfologija so se povečali za 33.3, 215.5, 83.1, 36.4 in 23.0 %. Vsi rezultati so bili bistveno boljši kot v kontrolni skupini. V tretirani skupini niso beležili neželenih učinkov. Po 6 mesecih opazovanja so zabeležili 34 nosečnosti v primerjavi s kontrolno skupino, kjer jih je bilo 11.

Zaključek:

Študija je izjemno dobro prikazala, da jemanje PROfertil®-a privede do izrazitega izboljšanja kakovosti sperme in lahko pripelje do popolnoma normalnega spermiograma.