pilot-study-0857

Pilotska študija 2006 – 2008

Iskanje alternativnih pristopov zdravljenja za izboljšanje kakovosti sperme

“Uporaba PROfertil®–a, terapija moškega faktorja”

Ob hitrem porastu nenormalnih vrednosti semena v zadnjih letih in nikakršnih potrjenih terapij, ki bi bile na voljo za izboljšanje kakovosti sperme, narašča potreba po alternativnih pristopih kot je terapija z mikrohranili.

 

Potek raziskave

V Centru za neplodnost na Mednarodni kliniki na Dunaju (Avstrija) je bilo v pilotsko študijo vključenih 120 moških v povprečni starosti 35,9 let (23-58 let), z dolgotrajno neplodnostjo (>2 leti) in vsaj dvema nenormalnima spermiogramoma. Bolniki z azoospermijo, aspermijo, ugotovljeno varikokelo in urogenitalnimi infekcijami so bili iz raziskave izključeni. Tri mesece so jemali PROfertil® eno kapsulo dva-krat dnevno. Na koncu tri-mesečnega obdobja so ponovili spermiogram.

Je kombinacija res učinkovitejša kot seštevek učinkov posameznih sestavnih delov?

Cilj raziskave je bil raziskati kombinacijo osmih posameznih substanc z znano znanstveno podlago in njihov skupen vpliv na kakovost sperme. Hipoteza je bila, da je skupen učinek posameznih substanc izrazitejši kot jemanje posamezno.

PilotStudy_illustration_en

Rezultati raziskave

Uporaba PROfertil®-a kot terapije pri moškem faktorju in izboljšanje spermiograma1) je bilo uspešno: Gostota semenčic se je v povprečju povečala od 29,46 milijonov/ml na 53,19 millijonov/ml (+ 80.54 %), s povprečnim povečanjem 23,73 milijonov v gostoti spermijev na mililiter. Volumen ejakulata se je povečal od 2,91 ml na 3,61 ml (+ 24,05 %). Število v smeri gibljivih semenčic se je povečalo iz 33,13 % na 49,27 % (+ 48,71 %). Število semenčic z normalno morfologijo se je povečalo iz 31,14 % na 38,90 % (+24,91 %).

Zaključek:

30 od 120 oseb je doseglo normalen spermiogram. Prišlo je do 21 zanositev. Ti rezultati potrjujejo hipotezo, da kombinacija posameznih substanc, opisanih v literaturi, kaže značilno boljše rezultate kot seštevek učinkov jemanja posameznih substanc.