Lenus Male

Varikokela študija 2009

Kakšna je vloga varikokele pri moški plodnosti?

“Mikrohranila kot alternativa zdravljenju plodnosti pri moških s subklinično varikokelo”

Približno 15-20 % vseh odraslih moških ima varikokelo. Pri moških s primarno neplodnostjo je delež do 40 %, pri moških s sekundarno neplodnostjo pa se dvigne do 70 % (ASRM: Odbor za prakso 2006). Natančen mehanizem škodljivega učinka varikokele na moda, kakovost sperme ali na sposobnost razmnoževanja ni dokončno potrjen. Ustrezno zdravljenje in indikacije so še vedno predmet številnih razprav.

Varikokela in oksidativni stres

Eden najpomembnejših patofizioloških in terapevtskih pristopov kaže visoke vrednosti oksidativnega stresa v modih moških z varikokelo. Ugotovili so, da gre pri bolnikih z varikokelo za neravnotežje med reaktivnimi kisikovimi spojinami in antioksidativno sposobnostjo kot tudi nezadostno biosintezo antioksidanta koencima Q10. Oboje je navadno primarni vzrok oksidativnih poškodb. Te se kažejo predvsem v celičnih membranah z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin, kot npr. v membranah semenčic.

Kako zdraviti varikokelo?

Prav tako kot kirurško oz. interventno zdravljenje, tudi terapija z mikrohranili predstavlja novejši pristop k obvladovanju zmanjšane plodnosti ali neplodnosti pri bolnikih z varikokelo. Medtem ko se mikrohranila in antioksidanti pogosto uporabljajo z dobrimi rezultati pri moških z idiopatsko neplodnostjo, so še vedno razmeroma neraziskani kot možnost terapije za moške z varikokelo. Pri varikokeli je tipičen pristop k zdravljenju zmanjšanje vnetja in oksidativnega stresa s protivnetnimi zdravili (NSAID) ter antioksidanti kot so vitamin E, glutation in koencim Q10. Uporaba L-karnitina in L-acetilkarnitina, oba pomembna pri prenosu maščobnih kislin, se samostojno ali v kombinaciji s protivnetnimi zdravili kaže kot dobra možnost terapije. Do danes so bile raziskave uporabe mikrohranil kot so cink, selen, folna kislina in drugi v povezavi z varikokelo zelo omejene, vendar pa prvi rezultati kažejo, da v kombinaciji z antioksidanti vodijo do občutnega izboljšanja.

Zasnova raziskave

Raziskava je potekala v Centru za neplodnost na Mednarodni kliniki na Dunaju (Avstrija). Po izključitvi bolnikov z infekcijo, aspermijo in hormonskimi motnjami, so 55 moškim (starost: 18-43; povprečje 32) s subklinično varikokelo (SZO klasifikacija 0,1), dvema nenormalnima spermiogramoma (z najmanj enomesečnim razmikom) in neplodnostjo v trajanju vsaj dveh let (povprečje 2,7 let) dajali kombinacijo mikrohranil (PROfertil®), ki vsebuje L-karnitin, L-arginin, vitamin E, folno kislino, cink, selen, glutation in koencim Q10 v obdobju treh mesecev.

VaricoceleStudy_illustration_en

Rezultati raziskave

Mikrohranila predstavljajo alternativo zdravljenju neplodnosti pri moških s subklinično varikokelo25: po terapiji je prišlo do izboljšanja vseh parametrov sperme in nosečnosti pri 41,18 %.

Zaključek:

Terapija z mikrohranili je videti ustrezna možnost za izboljšanje kakovosti sperme in posledično plodnosti, posebej pri moških s subklinično varikokelo in varikokelo nizke stopnje, za katero kirurško oz. interventno zdravljenje ni indicirano ali pa je tveganje večje od koristi.