spermien-aufgabe

Vloga & delovanje semena

Tvorba semenčic je dolgotrajen proces, ki se prične v epididimisu (modo). Potrebna sta dva do trije meseci, da je semenčica popolnoma razvita, kar je dolgo obdobje, v katerem vsaka motnja lahko privede do usodnih posledic.

Tvorba semenčic je proces, ki se prične v epididimisu (imenovanem tudi moda). Število semenčic je odvisno od številnih dejavnikov kot so geni, okolje, fiziološki pogoji ali pogostost spolnih odnosov in se zato pri moških zelo razlikujejo. Semenčice se neprestano proizvajajo v semenskih kanalčkih.


V vsakem trenutku ima povprečen odrasel moški na voljo dva do tri milijarde semenčic, ki se nahajajo na različnih stopnjah zrelosti. Povprečen proces zorenja semenčic traja dva do tri mesece. Tako se vsake 3 mesece tvori “novi set” spermijev. Pri tvorbi semena (spermatogeneza) igrajo hormoni poglavitno vlogo. Hipofiza tvori hormone, znane kot folikel-stimulirajoči hormoni (FSH). Hkrati se tvori luteinizirajoči hormon (LH). Pri ženskah ti hormoni uravnavajo zorenje jajčec, medtem ko pri moških stimulirajo tvorbo semenčic.

spermatogeneza + PROfertil

Mikrohranila

Grafik_spermatogenese_profertil

Pri zorenju semenčic so na različnih stopnjah razvoja potrebna določena hranila, kot so amino kisline, elementi v sledovih, vitamini in vitaminom podobne substance. Zelo slabo pa semenčice reagirajo na zunanje faktorje kot so infekcije, zdravila ali žarki X. Posebni nutrienti oz. hranila zagotavljajo optimalne pogoje za normalno in zdravo tvorbo semenčic. Pod določenimi pogoji in ob neprimernem načinu življenja lahko pride do pomanjkanja teh snovi, kar moški redko opazijo.
Slika prikazuje, kako učinkovine v PROfertil®-u pozitivno delujejo na zorenje semenčic.