ursachen-lifestyle

Neplodnost, povzročena z nezdravim življenjskim stilom

Kjer ni znanega medicinskega vzroka neplodnosti, moderna znanost predvideva, da je neplodnost posledica nezdrave prehrane ali življenjskega stila

Prekomerna teža ali debelost

10 kg prekomerne teže poveča verjetnost za neplodnost za 10 %. Porast v abdominalnem maščevju še posebej vodi v zmanjšanje prostega, biološko aktivnega testosterona.

Kajenje

Kajenje vpliva na gostoto, gibljivost in morfologijo semenčic (videz). Sumijo neposreden vpliva na funkcijo mod in spermatogenezo. Presnovki cigaretnega dima lahko privedejo do vnetne reakcije v moškem genitalnem traktu, kar privede do oksidativne poškodbe semenčic zaradi reaktivnih kisikovih radikalov.

Alkohol

Močna zloraba alkohola je lahko neposredno toksična za moda. Izraža se v zmanjšani spermatogenezi, sindromu Sertolijevih celic ter nenormalni gibljivosti in morfologiji semenčic.

Prehrana

Neustrezna prehrana lahko privede do pomanjkanja določenih hranil in posledično zmanjšane kakovosti semena. Vitamini in mikrohranila, ki jih mora telo dobiti s hrano, služijo kot kofaktor pri reakcijah encimov in imajo antioksidativen učinek.