plastikflaschen_web

Zunanji vzroki neplodnosti

 

 

Hrana

Tabelle_nahrungsmittel_ENG-1024x724

Študije kažejo, da vsebuje današnje sadje in zelenjava manj vitaminov. Poglavitni razlogi za to so:
Kakovost hrane se je poslabšala zaradi intenzivnega kmetijstva.
Številne hrane, ki je bila včasih na voljo in je vsebovala veliko vitaminov, ni več na voljo.

Referenca: Smernice o vsebnosti mikrohranil v živilih. Lindsay Allen s soavtorji. Svetovna zdravstvena organizacija in Agrikulturna organizacija Združenih narodov 2006.
Moški faktor zmanjšane plodnosti: možni vzroki in vpliv prehranskih dejavnikov. Wong WY s soavtorji, Fertil Steril 2000 73:435-442
 

Starost

Po približno 40-tem letu se kakovost semena zmanjšuje. Ženske, mlajše od 30 let, imajo 25 % manjšo možnost zanositve, če je njihov partner starejši od 40 let v primerjavi z mlajšim partnerjem. Hkrati je vedno več moških po 40-tem letu, ki so se po večjih dosežkih v karieri pripravljeni umiriti v resni zvezi in zasnovati družino. Trenutno je v modi, da očetje postajajo starejši moški. Moški prav tako čakajo dalj na primeren trenutek za zasnovo družine. Čeprav ni opaziti velikih sprememb na moških, je znano, da z leti upada število in gibljivost semenčic. Prav tako so s starostjo povezane kromosomske spremembe (genetske spremembe) pri moških.

Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) je plastifikator, ki je z letno proizvodnjo blizu 4 milijonov ton ena najbolj proizvajanih kemikalij. Najdemo ga v številnih plastičnih izdelkih, ki jih uporabljamo za hranjenje živil. Sledove BPA je najti v notranjih prevlekah konzerv s hrano in pločevink. Alarmantno je, da se BPA uporablja tudi pri izdelavi otroških dud in stekleničk za dojenčke. Raziskovalci iz Michigana so pokazali povezavo med koncentracijo bisfenola A v urinu in spremenjenimi vrednostmi spolnih hormonov.
Tovarniški delavci na Kitajskem, ki so bili izpostavljeni BPA, kažejo spolno ravnodušnost, kot tudi težave z erekcijo in ejakulacijo. Ameriški raziskovalci so primerjali koncentracije BPA v urinu 218 kitajskih delavcev s kakovostjo njihovih semenčic.
Rezultati so pokazali, da višje koncentracije BPA povečajo verjetnost za slabšo kakovost semena za dva do štiri krat. Vpliva tako na koncentracijo kot na vitalnost in gibljivost semenčic, kar je nujno za oploditev (Source)

Tabelle_medication_ENG-1024x724

Zdravila

Določena zdravila (anabolni steroidi, zdravila z estrogenskim, progestogenim ali androgenim učinkom) lahko motijo endokrine regulatorne mehanizme, s tem pa vplivajo na plodnost. Nekatere substance kot so citostatiki, nekateri antibiotiki in zaviralci imunskega sistema imajo lahko neposreden gonadotoksični učinek z inhibicijo spermatogeneze. Pomirjevala ali antidepresivi, antihipertenziki, antiepileptiki in zdravila za krvožilni sistem lahko zmanjšujejo libido in erektilno funkcijo, nekateri zmanjšujejo zmožnost ejakulacije.
Toplota: Normalna temperatura v modih je približno 35°C. Vročina (npr. pri delavcih v tovarnah jekla, varilcih, ogrevani sedeži, dolga obdobja sedenja pri voznikih in pogosto savnanje) lahko vodi do povečane temperature v modniku in tako vpliva na zmanjšanje plodnosti. Pride lahko do astenozoospermije, oligozoospermije ali teratozoospermije.